Læringsmiljø
På Allerød Privatskole er det vigtigt med et trygt læringsmiljø, hvor trivsel, sundhed, udvikling og læring er i fokus. Vi arbejder hver dag med at skabe et positivt, trygt og rummeligt børnefælleskab.
Trivsel
På skolen har vi et ønske om, at vores elever udvikler sig til robuste unge i god balance med sig selv og omgivelserne. En elev med et godt funderet “jeg”, der kender sig selv og tror på sig selv, vil have lettere ved at danne gode relationer og indgå i et konstruktivt fællesskab.
Vi lægger meget vægt på at se eleverne, som de er. Det er vigtigt for os, at vores elever anerkendes og føler sig set og hørt. På samme tid er det lige så vigtigt, at de tilegner sig de nødvendige kompetencer til at indgå i fællesskaber. Det er netop fællesskabet, der er rammen for elevernes trivsel, dannelse, læring og udvikling. Udover det kontinuerlige daglige arbejde med trivsel , arbejder vi også forebyggende i forhold til konflikter og mobning. Vi har derfor udarbejdet en særlig undervisningsplan ”Den Røde Trivselstråd”. Planen indeholder faste emneforløb for de enkelte klassetrin.
Baggrunden for at udarbejde undervisningsplanen er, at vi gerne ser, at vores elever gennem 10 års skolegang på Allerød Privatskole udvikler sig til et robust ungt menneske, som møder sine omgivelser med tillid og glæde, har fået gode betingelser for at forstå̊ sine kammerater, er i stand til at indgå̊ i positive sociale sammenhænge og trives godt i fællesskab med andre.
Vores undervisningsplan Den Røde Trivselstråd kan du se ved at klikke her

Faglighed
Derfor forsøger vi altid at ramme hver enkelt elev lige præcis der, hvor eleven er fagligt, hvilket vil resultere i en øget tilfredsstillelse og en succesoplevelse for eleven. Vi forventer, at alle gør deres bedste og i hverdagen gør sig umage, for hos os skal det være sejt at lære!
Højt fagligt niveau udmøntes ved:
- Lærerne underviser i deres linjefag. Respekten for lærerens valg af linjefag giver engagerede lærere med fagligt overskud. Konsekvensen heraf er, at der på Allerød Privatskole ofte er mange lærere om en klasse.
- Lærerne holder sig løbende orienteret om den faglige udvikling inden for deres kompetenceområder og tilbydes efteruddannelse.
- Lærerne er ambitiøse på elevernes vegne. De forventer, at eleverne gør sig umage. Den elev, der gør sig umage, gør det godt nok.
- Eleverne lærer at have lektier for, og vi forventer, at både elev og forældre gør deres bedste for at honorere forventningerne til dem.
- Allerød Privatskole har 2 moderne faglokaler til naturfagene, hvor eleverne kan eksperimentere sig frem til ny viden og erkendelse.
- Vi prioriterer sprogfagene højt, hvilket betyder, at eleverne har flere ugentlige timer i engelsk allerede fra 1. klasse. Ligeledes får eleverne tysk eller fransk allerede fra 5. klasse.
- Evaluering. Elever bliver løbende testet og der følges op på elevernes arbejde, idet målet til stadighed er at udvikle den enkelte elev så langt, som det er muligt. Evaluering, feedback og feedforward er derfor en naturlig del af skoledagen.
- Eleverne modtager 2 gange årligt karakterer eller udtalelser. I 0.-6. klasse får eleverne udtalelser, og fra 7. klasse får eleverne karakterer efter 7-trinsskalaen. Vi giver ikke kun faglige karakterer, men bedømmer også arbejdsindsats og den enkelte elevs andre skolerelaterede kompetencer.
- Vi vægter undervisningen i naturfagene højt. Naturfag skal give eleverne en grundlæggende indsigt i, hvorfor verden ser ud som den gør og give dem kompetencerne til at forholde sig kritisk til de informationer, de modtager. Men lige så vigtigt er det, at naturfagene har løsningen på mange af verdens problemer uanset om det drejer sig om miljø og forurening, klima, fødekæden og andre interessante emner. Eleverne kommer til at arbejde systematisk, eksakt og reflekteret med at løse forskellige problemstillinger. Således skal en spirende interesse gerne udvikle sig til en motivation og lyst til at lære mere, både fordi det er spændende, men også fordi de naturfaglige kompetencer kommer eleverne til gode senere i uddannelsesforløbet og i livet generelt. På Allerød Privatskole bliver fagene geografi, biologi og fysik/kemi koordineret, så de fællesfaglige fokusområder bliver bearbejdet bedst muligt.
- Lejrskole. Verden er blevet mindre, og det er væsentligt, at vi kan kommunikere også ud over Danmarks grænser. Vi vil gerne give vores elever en oplevelse af at bruge og opleve sprog i konkrete situationer i udlandet, en bedre mulighed for at forstå andre landes kultur og erfaring med at indgå i kulturmøder på et international plan.
- Morgensang. Musik, fællesskab og dannelse er en vigtig del af hverdagen. Vi starter hver dag med morgensang. Alle klassetrin deltager, synger skoledagen i gang og lytter til dagens beskeder. Vores elever er gode til at synge, danse, læse og optræde for hinanden ved vores fælles morgensang. Forældre er meget velkomne til at deltage i morgensangen ved at benytte vores balkon. I 1. – 3. klasse er kor en fast del af undervisningen. Fra 4. – 6. klasse tilbydes der korundervisning.
- Motivation & engagement. Allerød Privatskole bruger hovedparten af de pædagogiske ressourcer på faglig undervisning og fordybelse. På den baggrund forventer skolen, at elever, der begynder deres skolegang på Allerød Privatskole, hjemmefra er præget med en holdning og en motivation, så skolen kan fokusere på det faglige arbejde. Samtidig forventes det, at hjemmet i det daglige yder eleverne den nødvendige støtte i forbindelse med skolearbejdet.
- Forventninger. Allerød Privatskole stiller krav til såvel elevernes faglige engagement og arbejdsindsats, som til deres sociale adfærd.
- Fælles mål. Allerød Privatskole tilrettelægger undervisningen i overensstemmelse med Undervisningsministeriets Fælles Mål.

Fællesskab
Stærke traditioner er med til at skabe et stærkt fællesskab. Vi værdsætter vores faste traditioner gennem skoleåret. I dagligdagen ses dette bl.a., når vi hver morgen afholder vores fælles morgensang for alle i Atrium, når vi sammen nyder vores obligatoriske madordning, eller når vi afholder anderledes dage på kryds og tværs af klasser såsom vores Alympiade, vores kreative uge i november og vores trivselsdage i foråret.
Allerød Privatskole har en klar mobilpolitik. Alle elever afleverer mobilen om morgenen, og med mindre den skal bruges i undervisningen, så udleveres den først, når skoledagen/SFO-tid er forbi.
Omdrejningspunktet for Allerød Privatskoles arbejde med fællesskab og trivsel er elevernes dannelse og udvikling af den sociale intelligens. At give alle elever muligheden for at opnå viden om at kunne forstå et andet menneske. Vores indsatser og daglige aktiviteter, tager derfor sit udgangspunkt i emnerne empati, konfliktløsningsstrategier, kommunikation og selvindsigt.
Når vi arbejder med fællesskab og trivsel på Allerød Privatskole, arbejder vi både med trivsel i det faglige, det sociale og det fysiske miljø.
Konflikt- og antimobbestrategi
Mobning og konflikter har forskellige mønstre og løsningsstrategier. I konflikter er der et positivt udviklingspotentiale, hvor parterne er ligeværdige og kan motiveres til at finde en løsning. Mobning er en ensidig aggressiv handling, der er personfikseret og handler om at ekskludere en eller flere personer fra fællesskabet.
”En konflikt er en uoverensstemmelse, der giver spændinger mellem mennesker” (Center for konfliktløsning. Det kriminalpræventive Råd)
Når mennesker er sammen, opstår konflikter. Særligt i indskolingen oplever mange elever konflikter, og selvom det kan føles svært for både elever og forældre, så vil disse konflikter også rumme et vigtigt udviklingspotentiale nemlig udviklingen af den sociale intelligens.
På Allerød Privatskole arbejder vi forbyggende bl.a. gennem undervisning i konflikttrappen og dens 7 trin. Hvorfor optrappes en konflikt? Hvordan nedtrapper vi en konflikt? Vi griber ind, når vi skønner, at eleverne ikke selv kan løse konflikten, og hvis det skønnes, at det har negativ indflydelse på den ene elevs situation. Vi løser konflikten i situationen i løbet af kort tid sammen med de involverede parter.
Kan konflikten ikke løses her og nu orienteres klasselæreren. Skønnes det af klasselæreren, at man ikke selv kan håndtere konflikten kontaktes ledelsen. Ledelsen skal altid orienteres, hvis forældre er involveret i konflikten.
Konflikthåndtering indeholder 4 punkter
* Hvad er der sket? Hvad er problemet?
* Hvilke følelser har konflikten vakt?
* Hvad vil du/I gerne have, der skal ske for at løse konflikten?
* Hvad kan du/I faktisk gøre?
Dette sker gennem en mægling, og det er her vigtigt, at begge elever ønsker at løse konflikten.
Mæglingen:
1. Accept af spilleregler – ikke afbryde, tale pænt, lov til at fortælle egen historie.
2. Oplevelse af konflikten – begge elever fortæller deres version, den mest følelsespåvirkede starter.
3. Fælles forståelse: hvad er eleverne enige om, evt. enige om at være uenige?
4. Hvilker ønsker til løsning har eleverne? Kan det lade sig gøre?
5. Klare aftaler om den løsningsmodel, man kommer frem til.
Lykkes det ikke at komme frem til en løsning orienteres ledelsen, såfremt denne ikke allerede er det.
På Allerød Privatskole accepterer vi ikke mobning. Mobning er, når en person gentagne gange udsættes for sårende eller nedværdigende handlinger, som han eller hun ikke kan forsvare sig imod. Eksempler kan være grove drillerier, fysisk mobning, sladder, latterliggørelse af andres holdninger eller udseende, eller at ignorere personer eller udelukke dem fra fællesskabet.
Læs mere her: Hvornår er det mobning? Dansk Center for Undervisningsmiljø
Hvad gør skolen, når der er mistanke mobning? Det er skolens opgave at være opmærksom på, om elever mistrives på grund af mobning/grove drillerier og gribe ind ved at standse og bearbejde mobning.
Mulige tegn på mobning:
* Barnet bliver stille og indadvendt, fortæller ikke hvad der er galt
* Barnet virker angst/skræmt
* Barnet bliver aggressivt
* Barnet bliver ukoncentreret
* Barnet holder sig meget for sig selv/bliver holdt ude af de andre børn, undgår sociale arrangementer
* Barnet klæber til de voksne eller tager afstand fra de voksne
* Barnet forsømmer skolen og klarer sig fagligt dårligere
Vi griber ind i tilfælde af mobning. Alle børn og voksne på skolen griber ind, når mobning finder sted. Både børn og voksne i og omkring skolen skal:
Opfordre til at standse mobningen
Fortælle om mobningen til en voksen
Mobning vil altid være en kompleks størrelse, og hvilke dynamikker, der er i spil vil altid være forskellige fra klasse til klasse. Det er altid vigtigt at undersøge situationen nærmere og blive klogere på, hvad der er på spil mellem de involverede elever og i klassen. Det er vigtigt at tale med de elever, det vedrører og efterfølgende udarbejde en fælles indsatsplan for hele klassen, da en fælles energi, kan få vendt situationen i en anden og mere positiv retning. Det gælder om at få klassen til at fokusere på “det fælles tredje” – til et “vi”.
“Man skal prøve at løfte blikket fra enkeltpersoners larmende stemmer. Se på hvad klassen får energi af. Kommer energien fra en leg, fra mobning eller fra et godt projekt. Hvornår lykkes det os i klassen at lave noget sammen, der er mere end os – det fælles tredje – som vi får energi af. Det kan være en lejrtur, et avisprojekt eller da vi producerede vores egne matematikbøger. Dér var der energi i klassen. Det fungerede, og det lagde klassens hierarki ned. Hvis man kan finde den energi via fællesskabende didaktikker og trække den ind i hverdagen, er det godt”
Helle Rabøl Hansen (ph.d.-afhandling om mobning)
Klasselæreren/klassepædagogen er elevens faste holdepunkt. Læreren og pædagogen sikrer, at elever der udsættes for mobning/grove drillerier trygt kan fortælle det til en voksen med sikkerhed for, at læreren/pædagogen hjælper.
- Afklaring
Læreren taler alene med den, der er blevet mobbet og mobberen. De skal begge have mulighed for at fortælle deres version af forløbet. - Konfrontation
Det er meget vigtigt, at den mobbede og mobberen får talt sammen om problemet. De skal hver især fortælle, hvordan de oplever problemet. Lærerens rolle er at sikre at alt kommer frem, årsager, forklaringer, opfattelser af hinanden etc. Konfrontationens formål er, at de involverede elever lærer hinanden at kende og får forståelse for de sociale mekanismer, der gælder for deres samvær. - Aftaler og opfølgning
Eleverne skal forstå, at der er nogen, der bekymrer sig om dem og hjælper dem med at løse problemet. Læreren aftaler med de involverede elever, hvordan der følges op på problemet. For eksempel ved samtaler med eleverne eller inddragelse af forældre. - Hvad er på spil – klassekulturen undersøges, inddragelse af ledelsenKlasselærer/pædagog/team tager kontakt til ledelsen og den konkrete sag undersøges nærmere. Det kan skønnes nødvendigt at inddrage skolens interne såvel som eksterne ressourceteam. Ledelsen og klasselærere/klassepædagog evt. skolens ressourceteam udarbejder en indsatsplan for klassen.Klassens forældre inddrages enten ved samtale, et forældremøde eller via forældreintra og orienteres herefter løbende i processen.Der evalueres på indsatsplanen og evt. nye/ andre tiltag sættes i værk. (Tovholder er klasselærer)
Såfremt skolen vurderer, at der er tale om en enkelt elev, som ved gentagne gange har mobbet eks. på de digitale medier, vil dette have konsekvens af bortvisning eller et ophør af samarbejdet med skolen.
Det er vigtigt at nævne, at et trygt læringsmiljø og en god skoletrivsel kommer ikke af sig selv, og derfor er det altafgørende med en målrettet indsats.
Vi ønsker at inddrage alle i vores trivselsarbejde, da indsatser virker bedst, når der positivt samarbejdes mellem ledelse, lærere, pædagoger, elever, forældre og andre professionelle omkring skolen.